Instal·lació d'un extractor de fums amb sortida lateral

 

 

Dificultat: Mitjana - Alta

Es possible que algú de vosaltres no disposi de extractor de fums a la cuina de l'autocaravana. Quantes vegades esteu fregint un llom per als nens i tot i tenir la finestra oberta s'ha omplert tot de fum?

La nostra autocaravana tampoc disposava del fantàstic aparell (suposo que el fabricant se'n va oblidar) així que cansats de sentir olor de fregit tot el dia em vaig decidir a muntar l'extractor.

La nostra cuina està situada a la part de darrera i a sobre té uns armaris. La solució doncs semblava fàcil. Es forada la part de sota del moble, s'instal·la l'extractor, es foraden les baldes per passar el tub de l'extractor, foradem el sostre i muntem la xemeneia. Ben mirat molt fàcil si un es una mica manetes


.La cuina

 
La corba entre el sostre i el darrera
 

Doncs no. Resulta que en aquesta autocaravana el moble de sobre la cuina coincideix amb la corba d'unió entre les parets laterals i el sostre. Amb aquesta disposició el tub de sortida de fum havia de sortir per la corba del sostre. Això suposava que la xemeneia quedaria al mig de la corba i per tant, a part d'estrany, vol dir que acabaria entrant aigua per tot arreu.

Uns quants dies donant voltes al tema i se'm va acudir la solució. En lloc de treure els fums pel sostre, els podia treure per la paret lateral. Ondia!, si a més guanyo espai a l'armari! Apa, som-hi!

Ull! Cal mirar si pel lloc on volem fer sortir els fums hi passen cables o tubs

Materials i eines necessaris pel muntatge

" Materials

o Extractor de fums a 12V
o Tub per a la xemeneia
o Reixeta embellidora exterior
o Reductors pel tub i la reixeta de sortida
o Mosquitera metàl·lica
o Interruptor de corrent
o Cable elèctric
o Fusta del mateix color que els mobles per fer les tapes interiors de l'armari i amagar el tub i l'extractor. (Això costa una mica de trobar)

" Eines

o Taladre amb corona dentada (varis diàmetres)
o Destornilladors
o Masilla selladora o silicona
o Rematxadora i rematxes
o Serra


Apa som-hi

El primer que cal fer es un forat a la base de l'armari de sobre la cuina, on anirà muntat l'extractor. Abans de fer-lo cal buscar el punt on l'extractor quedi el més centrat possible sobre els fogons. El forat es fa amb la corona dentada acoplada al taladre del diàmetre de la part roscada de l'extractor.

El següent pas es foradar la paret de l'autocaravana. Amb la corona dentada acoplada al taladro es fa primer un forat des de l'interior, procurant tallar només la fusta interior y que a l'exterior només surti la broca. El diàmetre de la corona ha de coincidir amb el de la reixeta embellidora que muntarem a l'exterior.

Aleshores cal comprovar des de l'interior retirant la fusta i l'aïllament que no hi passa cap cable ni canonada de les instal·lacions de l'autocaravana, doncs podríem tenir un problema força seriós.

Per la part exterior es recomanable posar una cinta adhesiva al voltant de la zona de tall. D'aquesta manera si s'escapés la corona dentada una mica no es ratllaria la paret de l'autocaravana. Passem a l'exterior i amb la mateixa corona acabem de fer el forat de fora cap a dins.

Un cop fet el forats, es munta l'extractor dins l'armari al forat que hem fet sobre els fogons i la reixeta exterior al forat de la paret.


Aquesta reixeta exterior porta per la part de dins una mosquitera metàl·lica per evitar que algun insecte s'escoli pel tub de l'extractor a l'interior del vehicle (Consell de M3Caravaning). A continuació es posa un reductor de diàmetre que permetrà acoplar el tub a la reixeta de sortida de fums per la part interior de l'armari. Aquest reductor en forma d'embut també evitarà que pugui entrar aigua de pluja a l'interior. Fixem la reixeta i el reductor a la paret lateral de l'autocaravan
Una cop seca la masilla tallem el tub d'unió a mida i unim la sortida del reductor de l'extractor amb el reductor de la reixeta.

.


 

 
El " forat " vist de dins l' armari
 
El "forat " de la paret vist de fora

 

 

 

Eaquema del muntatge de la reixeta
La reixeta instal.lada
Esquema de muntatge de l' extractor

Una cop seca la masilla tallem el tub d'unió a ma i unim la sortida del reductor de l'extractor amb el reductor de la reixeta

Ara ens queda la part elèctrica.

Ens caldrà un interruptor i cable per connectar l'extractor a 12V. Conectarem el positiu (generalment vermell) a l'interruptor i d'aquest a algun cable de la bateria que tingui 12V + i el negatiu de l'extractor a massa o algún cable de massa (generalment de color negre). Finalment amb un a regleta amagarem els cables per acabar bé la instal·lació.

En el meu cas, per la part de sota de l'armari hi ha dos focus halògens i una regleta que amaga llurs cables de connexió. Vaig aprofitar la mateixa regleta per passar els cables de l'extractor i dur-los al lateral dret on hi ha la resta d'interruptors. Vaig fer un forat per posar l'interruptor just al costat dels que hi ha i el vaig fixar. Per a la connexió vaig buscar els cables que porten corrent de la bateria al interruptor dels focus de l'armari. Vaig conectar el positiu (vermell +12V) a l'interruptor i l'interruptor al positiu de l'extractor i el negatiu directament al cable que havia trobat (negre -12 V)


 
connexió del tub als reductors
 
A que ocupa poc espai !
L' extractor vist des dels fogons
Els interruptors

La tapa de fusta que li dona una acabat més

"professional"

Ja per acabar amb la fusta del color de l'armari construïm una tapa que amaga l'extractor i el tub.

Ara ja podem cuinar sense sentir olor de fregits ni omplir la autocaravana de fums.


Pep