Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
 
Uns dies per Navarra Per ACA 999 Junta
Olite
Ochagavía
Irati
Irati
Irati
Fábrica de Orbaizeta
Urkulu
Urkulu
Urkulu
Roncal
Roncal
Monestir de Leire.
Pamplona (Iruña)
Pamplona (Iruña)
Olite
Olite

UNS DIES PER NAVARRA

Aquest cop tenim més dies, és així que decidim passar de llarg "els Monegros" i anar direcció Navarra

 Conèixer Olite és obrir una pàgina fonamental de la historia de Navarra. Carles III el Noble, hi va instal·lar la seva cort i va completar la construcció del castell palatí al gust gòtic tardà francès. Aquest constituït amb torres, miradors i espais amb jardins que formen el refinat escenari de la darrera etapa del Regne de Navarra. El nomenat "Palacio Viejo" és avui parador nacional i al costat del castell s'aixeca l'església de Santa Maria, que mostra una porticada gòtica tardana d'exuberant ornamentació

 Olite és una vila d'elegant trama urbana en la que destaquen nombroses cases blanques blasonades dels períodes renaixentista i barroc. Sota el terra de la plaça s'hi troben dues galeries soterrades, no es sap gairebé la seva finalitat i, actualment, s'utilitza per una exposició de l'antiga cort olitense.
Roncesvalles és la primera etapa del "Camino de Santiago" a Espanya. La Real Col·legiata de Roncesvalles és un lloc carregat de llegenda, afavorida sens dubte pel vell i evocador paisatge en el que es troba, al peu d'Ibañeta. L'església col·legial de Santa Maria de Roncesvalles data del segle XIII i és considerada com un dels millors exemples del gòtic francès de la península.

Ochagavía, situada a la confluència dels rius Zatoria i Anduña, es presenta com un dels pobles més pintorescs i típics del Pirineu navarrès per l'arquitectura del seu veïnat: estructures de fusta, parets de pedra i teulades de teula plana amb carrers estrets i empedrats. Disposa d'un centre d'interpretació de la natura i d'una oficina de turisme.

Des d'aquí per una carretera local remuntem fins arribar a l'ermita de la "Virgen de las Nieves", ja en ple bosc d'Irati, encara que nosaltres hem de retrocedir per La espessa boira i l'escarxa (companyes inseparables per nosaltres quasi tots aquests dies),ens impossibiliten la circulació per la carretera i hem d'arribar al bosc d'Irati per Orbaizeta, on una carretera ens porta fins l'embassament d'Irabia. Un cop allà es poden fer una gran varietat de caminades i hi ha una pista que travessa el cor del bosc vorejant aquest embassament, posant en comunicació les dues valls i travessant zones de bosc verge. A meitat del recorregut podem desviar-nos i arribar a l'ermita. El passeig sota els alts troncs de faig i avets, constitueixen una experiència inoblidable.

Un desviament a l'esquerra ens porta fins les runes de la Fàbrica de Orbaizeta, una factoria d'armament del segle XVIII.

Aquí es poden emprendre excursions als cims de l'entorn: Ortzantzurieta (1.570 m.), la reserva natural de Mendilaz (1.343 m.) i Urkulu (1.423 m.), al cim del qual s'aixequen les runes d'una torre fortificada erigida pels romans al segle I.

A Roncal, poble de Julián Gayarre (1.844-1.890), hi podem trobar la seva casa natal, que ha estat convertida en un museu dedicat a la seva memòria ( tancada el hivern excepte dissabte i diumenge ), i el cementiri en el que va ser enterrat, en un evocador mausoleu de Mariano Benlliure.
Roncal dóna nom a un famós formatge amb el mateix nom, que s'elabora en aquesta vall amb llet d'ovella rasa.

Passat el poble de Yesa, s'aixeca el monestir benedictí romànic-gòtic de Leire,els visitants del monestir tenen ocasió d'escoltar cant gregorià durant els actes litúrgics.

El Castell de Javier, a 9 Km., es troba al marge del camí de Santiago però el seu interès radica en que fou casa natal de "San Francisco", patró de Navarra. El castell data del segle X i fou en el seu origen una torrassa a la qual se li van afegir successives dependències.

Sangüesa, a 8 Km. de Javier, fou ciutat romana i post-frontera del Regne de Pamplona enfront del àrabs. És una ciutat de ric patrimoni monumental.

Prop de Lumbier hi han les foces del mateix nom i en la mateixa població hi podem trobar un centre d'interpretació que ens servirà de guia per visitar-les .

Travessant la vall de Romazado, es troba la foz d'Arbayún, excavada pel riu Salazar al llarg de 6 Km. A través de parets rocoses de 385 m. d'alçada. El mirador d'Arbayún ofereix una magnífica panoràmica de la varietat vegetal de la foz.

Iruña (Pamplona) conserva el seu antic aspecte medieval amb estrets carrerons que giren al voltant de petites places porticades com la plaça Consistorial i la plaça de Los Burgos. Al voltant de la bonica Plaça del Castillo s'agrupen carrers, sempre animats, amb nom d'antics oficis i on sempre es pot fer una paradeta per fer-hi un refrigeri.

De la muntanya arriben els millors formatges de la Comunitat floral. Navarra té dues denominacions d'origen, Roncal i Idiazábal.

Un dels plats típics del Pirineu oriental són las migas, plat eminentment pastoril basat en l'aprofitament del pa sec, fet a la paella amb el greix de trossos de cansalada i llonganissa.

Les carns de boví, els productes de caça i pesca, els plats de foie i confit d'ànec, els bolets, el salmó i els postres derivats de la llet, són una mostra de la variada gastronomia que es pot trobar en aquesta zona.

PERNOCTA

Olite : pàrkings davant del castell, fora de les muralles.

Pamplona:sota la placa de braus. Carreró sense sortida entre el parc de la Tejería i el riu, davant el pont de la Magdalena.

Roncesvalles: pàrking darrera del hostal " La Posada".

Roncal: en el petit pàrking que hi ha en el poliesportiu en el carrer que va al mausoleu. Sortint del poble, direcció Pamplona al costat del riu.

Irati: entrant per Orbaizeta, hi ha la zona d'acampada fora del parc.

Urzaingui: pàrking al costat de l'església.

Ochagavía:poc abans de sortir del poble direcció Isaba, pàrking creuant el riu.

Aquesta petita ruta a estat feta en 5 dies i 1.300 Km. ,aproximadament.

 

Paloma, Carlos, Asun, i Carles