Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
 
Uns dies per Navarra (annex) Per ACA 999 Junta
MONESTIR DE TULEBRAS.
CASTILDETIERRA
PUJANTA ARTAJONA
CERCLE ARTAJONA
ESGLESIA ARTAJONA
FORTALESA UJUÉ
STA. MARIA LA REAL
PALAU DEL PRINCEP DE VIANA
JAVIER
MONESTIR DE LEYRE
CRIPTA MONESTIR DE LEYRE
CRIPTA MONESTIR DE LEYRE
VOLTOR LUMBIER
BARRANC D'ARBAYUN
RONCAL
ESGLESIA DE RONCAL
MAUSOLEU JULIAN GAYARRE
OCHAGAVÍA
OCHAGAVÍA
SEPULCRE SANÇ EL FORT
COLEGIATA RONCESVALLES
BOSC RONCESVALLES
BOSC RONCESVALLES
Uns dies per Navarra (annex)

 Mar, Laura, Montse i Joan Miquel

Dies després que els amics Carles i Asun fessin el seu viatge per Navarra, vàrem escollir el mateix destí per passar les nostres vacances de Nadal. Estudiada la seva selecció i tenint en compte la seva llarga experiència i bon fer, i havent seguit els seus consells en altres ocasions amb un excel·lent resultat, ens vàrem limitar a ampliar una mica la seva selecció, ometent llocs que com Pamplona o Olite, ja coneixíem de altres estades a Navarra.
Per això desprès d'haver-ho valorat amb ells, tan sols aportem o ressaltem en forma d'annex els següents llocs.

TULEBRAS

El Monestir de Tulebras fou el primer cister femení que s'implantà a la Península ( 1149), des de allí varen venir les primeres monges que poblarien el Monestir de Vallbona de les Monges. En l'actualitat el monestir està ocupat per una comunitat de monges cistercencs de clausura, tot i que es pot visitar, es interessant entre d'altres dependències, l'església del segle XIII.

LAS BARDENAS REALESExtens territori semidesèrtic de 415 Qms.2 que s'estén al sud-est de Navarra, solen dividir-se entre la Bardena blanca i la negra. La que vàrem visitar en aquesta ocasió es la primera.
Es un territori de color blanquinós amb un paisatge singular de planes i pujols erosionats capritxosament i barrancs profunds. La vegetació es limita a algunes clapes de pi garric.
Per conèixer la Bardena Blanca, tot i que hi ha molts camins, vàrem seguir el recorregut que crèiem mes còmode, aquest s'agafa poc abans d'arribar a la població de Arguedas, es una pista asfaltada que ens portarà seguint el perímetre d'un polígon de tir per l'Alt d'Aguilares, Castildetierra, el Barranco, el Ras de la Junta, Pisquerra, la Ralla, el Rallón, Sancicorrota i ja tornant la Cruceta i la Nasa. Acabat el periple ens vam arribar fins el poble de Valtierra, on encara avui hi ha diverses coves habitades ( les que estan millor conservades son al final del poble).

EL CERCLE D'ARTAJONA

Des de Tafalla i per una carretera local arribarem a Artajona, una estona abans d'arribar ja albirem dalt d'un pujol, el recinte murallat on es troba l'església-fortalesa de San Saturnino, la muralla data del segle XII i es troba en molt bon estat (reconstruïda), es interessant la portalada del temple, d'estil gòtic - llenguadocià i les arquivoltes amb motius vegetals i fantàstics així com el timpà.

UJUÉ

Vila d'origen medieval amb carrers de pronunciada pendent, coronats per l'esglesia-fortalesa de Santa Maria, talaia i fortificació del regne de Pamplona front la marca islàmica a l'Edat Mitja. El santuari i una torre son de fabrica romànica, mentre que l'altra torre i el temple son d'estil gòtic. Els contraforts, espitlleres i merlets, li confereixen un aspecte realment inexpugnable. A la localitat es troben diversos "mesones" on podeu degustar la gastronomia típica de la zona.

SANGÜESA

Ciutat romana, punt fronterer amb els àrabs i poblada posteriorment pels francs. Gaudeix d'un ric patrimoni monumental, del que sens dubte podem destacar la portalada de l'església de Santa Maria la Real, l'església de Santiago el Mayor i el Palau-Castell del Príncep de Viana.

CASTELL DE JAVIER

L'interès del Castell de Javier (S. X) radica en que va ser la casa natal de San Francesc, patró de Navarra. L'aspecte actual del castell es el resultat de la darrera restauració i de la que es va fer al 1952, ja que el seus merlets originals i la torre d'homenatge varen ser escapçades pel Cardenal Cisneros al 1516. Ja que els germans de San Francesc van lluitar contra Ferran el Catòlic i van perdre, es clar.

MONESTIR DE LEYRE

Aquest cenobi benedictí, està cimentat sobre una primera construcció del segle VIII, encara que la part mes antiga de l'actual edifici data del segle XI. El conjunt monumental val la pena, però la cripta es especialment bella, per la seva senzillesa, desproveït de cap símbol religiós, es un espai capaç de transmetre aquesta pau espiritual, al marge de les conviccions religioses de cadascú.
D'altra banda, el monestir es troba en un marc incomparable, en una esplanada al peu de la serra de Arangoiti i per sobre del pantà de Yesa, des de on es divisa una gran panoràmica dels Pirineus Orientals.
Ahhhhh!! Si us agrada el Cant Gregorià, feu la vostra visita coincidint amb algun acte litúrgic, es genial!!!

LA FOZ DE LUMBIER

El congost de Lumbier, excavat pel riu Irati es un espectacle visual realment recomanable. De fàcil accés, des de Lumbier, seguint els cartells indicadors, arribareu per una pista estreta fins l'aparcament, des d'allí i ara amb bicicleta o be a peu podeu seguir una pista planera que us portarà a fer la passejada per dins del congost. No oblideu uns binocles, ja que en el congost es troba una de les reserves de voltors lleonats, mes gran d'Europa.

EL BARRANC D'ARBAYÚN

Uns Quilometres al nord de Lumbier, per la comarcal N-178, arribem al mirador de la Foz de Arbayún, des d'aquest punt privilegiat podem admirar la magnitud de la mateixa, 6 Qms. de llargària i una mitjana de 385 mts. d'alçada, barrejat amb la presencia exuberant de vegetació diversa i el vol pausat de una colònia important de trenca-l'os.

LA VALL DEL RONCAL

Tot i que a "priori" la fama turística de l'esmentada vall ens feia desconfiar, el resultat de la passejada per la mateixa va ser realment fantàstic, personalment crec que es un dels indrets més bonics de Navarra, des de Burgui i el seu pont medieval, passant per Roncal, fins el final de la vall.
El formatge es realment deliciós, si teniu oportunitat, busqueu el formatge elaborat a les mateixes granges, hi ha una gran diferencia entre aquest i el de les fabriques, tot i que també son de molt bona qualitat, Ambdós casos un llarg temps de curació es determinant per definir el sabor del formatge.

OCHAGAVÍA

Situat a la confluència dels rius Zatoia i Anduña, formant el Salazar, es un dels pobles mes pintorescs de Navarra. Els seus "Caserios" d'estructura de fusta i parets de pedra li confereix junt amb els seus carrers empedrats, un aspecte realment bonic. Cal passejar pels seus carrerons i no us oblideu de visitar l'església fortalesa i el retaule renaixentista que alberga el seu interior.

RONCESVALLES

Per aquí i després de baixar l'alt d'Ibañeta, on es troba un monument commemoratiu de la batalla de Roncesvalles (778) tantes vegades evocat pels cantars de gesta medievals, entra el camí Francés de Santiago a la Península.
La Real Col·legiata de Roncesvalles, es un lloc sens dubte carregat de llegenda, des del romanço de Roldán, el sepulcre de Sanç VII el Fort, les cadenes que formen l'escut de Navarra, portades pel mateix rei després de la batalla de les Navas de Tolosa (1212) o els curiosos escacs de Carlomagno.

Tot i que la ruta plantejada originalment era mes llarga i que des de molts dels llocs per on vàrem passar, teníem previst fer petites descobertes i excursions, la severa adversitat meteorològica ( com haureu pogut observar a les fotografies), va impedir que realitzéssim la nostra planificació inicial. Aquest cop la força dels elements ens va vèncer, i ens ha quedat el sentiment d'haver-ho fet d'una forma incompleta, però tornarem i aquest cop acompanyats dels nostres enyorats amics, absents de forma inusual en aquest periple per terres Navarreses.

 

Tenir un veritable amic amb qui descobrir un indret, compartir una menja, un moment o una experiència, es magnífic.